Kurser 2024


Här presenteras de kurser jag erbjuder under 2024

Hitta din inre konstnär

Helande hantverk

Naturens läkande kraft

Hello world

Kurs: Naturens läkande kraft

Forskning visar att medveten närvaro i naturen har hälsobringande effekter, så som sänkt blodtryck och minskat kortisol (stresshormon) i kroppen.

Något som blivit populärt är så kallade "skogsbad", där deltagare uppmuntras att i tystnad vistas nära träd och i skogsmiljö, i syfte att återfå balans och energi.

Mindfulness är också något som de flesta av oss har hört förut och som har bidragit till en ökad medvetenhet om vikten av våra sinnens närvaro för att kunna uppleva nuet på ett rikare sätt.


Skogen och naturen har bidragit till min egen personliga och andliga utveckling på flera sätt under många år. Jag har idag svårt att gå förbi en skog utan att stanna upp och "ta in" dess fridfulla energi och stillhet. Något som medveten naturvistelse lärt mig är att det går att återfå balans och harmoni, oavsett hur emotionellt och fysiskt obalanserad jag varit innan. Vi är alla är en del av naturen, och kan därför bli läkta av den, om vi stannar upp och lyssnar. 


I kursen Naturens läkande kraft kommer vi att öppna våra sinnen för omgivningen, lyssna till hjärtats röst och till varandra, äta god mat över öppen eld, sjunga tillsammans. Jag berättar en folksaga som kan bringa nya tankar, eller kanske får du kontakt med något som du inte längre behöver i ditt liv. Vi gör eld-ceremonier för att släppa gammalt och bjuda in det nya friska och inspirerande. Inslag av hantverk med naturmaterial är också exempel på innehåll i denna kurs. För bokning och frågor, mejla mig på: helena.fransson1@gmail.com.Tid: Kursens upplägg kan variera mellan 1-3 dagar beroende på önskemål.

Kurs: Hitta din inre konstnär

Kursen erbjuder ett tryggt utrymme att få landa i dig själv och lyssna inåt. Kursen strävar efter att erbjuda en balans mellan det egna konstnärliga utforskandet (yttre fokus), och att vända blicken inåt för reflektion och återhämtning.


Du presenteras för olika kända konstverk och stannar upp vid ett verk som du sedan tar avstamp från i det egna konstnärligt uttrycket.

Syftet med kursen är att du ska få en givande arbetsprocess, där du får insikter om dig själv och ditt liv, samt en ökad inspiration. Det handlar alltså inte om att prestera bra, utan om att känna en meningsfullhet i arbetsprocessen. 


Det finns möjlighet att använda lera, göra skulpturer, måla med akvarell eller akrylfärg, teckna, göra collage, fotografera och göra installationskonst. Dessa tekniker kommer vi

i korthet att beröra, och material kommer att finnas tillgängligt för dig. 


Vi kommer att på olika sätt växla mellan inre processer - meditation, rörelse till musik, sång, mindfulnessövningar, reflektivt skrivande - och det yttre gestaltandet av ditt konstnärliga uttryck. 


Tid: Kursens upplägg kan variera mellan 2-5 dagar.


Hör gärna av dig om du har frågor

eller önskemål om kursens upplägg och innehåll. Kurs: Helande hantverkAtt hantverk är helande och läkande har vi som provat förstått. Jag har mött dem som påstår att utan hantverket så hade de inte återhämtat sig från sin psykiska eller fysiska ohälsa.


Forskningen pekar åt samma håll. Kultur av olika slag är läkande och smärtlindrande, samt sänker blodtrycket.


Under kursen Helande hantverk står en hantverksteknik i fokus per kurs, för att riktigt få landa och kunna slappna av mellan varven. Syftet är att du ska gå från kursen med ny energi, ny kunskap och nya vänner.


Kursen kommer att varvas med olika kulturella uttryckssätt - rörelse till musik, meditation, andningsövningar och mindfulnessövningar, som ett sätt att få med kroppen och alla sinnen i arbetet med hantverket.


Kursen vänder sig till dig som är nybörjare, men även till dig som har lite grundkunskaper. Syftet är alltså att få prova på ett hantverk och att lära av varandra i gruppen.


Verktyg samt maskiner finns att låna på plats. Material finns att köpa till en mindre summa i samband med kursen. 


Tid: Kursens upplägg kan variera mellan 1-5 dagar beroende på önskemål.
Tekniker jag håller kurs i:


  • Tälja: Lär dig att tälja små dekorativa projekt i färskt trä.
  • Läderhantverk: Lär dig punsa (göra mönster i läder), lädersömnad (enklare fodral), göra smycken av läder, egendesignade nyckelringar.
  • Stickning:  Grundkurs i stickning.
  • Broderi: Grundkurs i fritt broderi och "upcycling" av dina kläder.
  • String-art: Vävning. Vi väver geometriska mönster eller enklare uttryck till en tavla.
  • Textiltryck och maskinsömnad: Sy en egendesignad tygkasse eller necessär.
  • Keramik: Du får prova på att "ringla" en skål, ett fat, en mugg eller att göra en skulptur.


unsplash